Litteraturpristagarna

och deras böcker

Fördelning efter kön

Då Akademien inte bryr sig om annat än vem som skriver bäst borde, om utförsgåvorna vore jämt fördelade mellan könen, lika många kvinnor som män har tilldelats ett nobelpris i litteratur. Men så är det inte. Av samtliga pristagare är endast 12% kvinnor:

Kn totalt

Fördelning kön samtliga pris

Att det ändå är 12% kvinnliga pristagare beror på att en viss utjämning skett de senaste åren. Tittar man på fördelningen de första 90 åren är det ännu skevare:

Kn 1901-1990

Fördelning kön 1901–1990

Sedan 1991 har någonting uppenbarligen hänt då osedvanligt många (nåja) kvinnor tilldelats litteraturpriset:

Kn 1991-2014

Fördelning kön 1991–2014

Eftersom det enda som räknas är kvalitet måste siffrorna tolkas som att män helt enkelt skriver bättre än kvinnor. Någonting har emellertid skett de senaste 25 åren som gjort att andelen kvinnliga pristagare skjutit i höjden. Att det skulle bero på att Akademien numer består av 6 kvinnor och 12 män till skillnad från 18 män vilket tidigare varit standard, tillika en nymornad medvetenhet, tillika en önskan att rätta till tidigare pinsamheter el dyl är naturligtvis helt fel då Akademien inte tar några andra hänsyn än vem som skriver bäst. Vi får helt enkelt konstatera att det är ett mysterium som inte går att förklara.

Lämna en kommentar

Follow Litteraturpristagarna on WordPress.com

Ange din epostadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg.