Litteraturpristagarna

och deras böcker

Fördelning efter nationalitet

Om jag har räknat rätt har till dags dato 38 nationaliteter belönats med ett nobelpris i litteratur. Det beror lite på hur man räknar: författare byter ibland land och då har jag utgått från landet de varit bosatta i då priset utdelades. Länder upphör ibland att finnas till, eller slår sig ihop med andra länder, eller delar sig i flera länder (osv, osv) men även där har jag försökt utgå från hur världen såg ut när priset utdelades. Sovjet är ett sådant exempel – inget pris har t.ex. delats ut till någon rysk författare sedan 1970 (Brodsky bodde i USA när han fick priset 1987). Om Akademien nu skulle få för sig att belöna en ryss vet jag inte riktigt hur jag ska göra.

Först en illustration över folkmängden så som den såg ut vid den senaste mätningen 2012 (det finns gränser för vilken research jag orkar göra men Sovjetsiffrorna är från 1991, Jugoslaviens från 1989 och Tjeckoslovakiens från 1993). Klicka gärna på bilden för att göra den större.

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 16.31.12

Pristagarnationer – folkmängd #1

För att göra det riktigt tydligt hur litet Sverige är i förhållande till de övriga nationerna slänger vi in ett cirkeldiagram också:

Länder 1

Pristagarnationer – folkmängd #2

Nu kanske någon tänker: fler människor = fler författare = fler bra författare = fler nobelpris. Men så enkelt är det inte. Vissa nationer fostrar helt enkelt bättre författare än andra. Om vi tar Akademien på orden och utgår från att det är the best and the brightest som har belönats kan vi lätt konstatera att Kina med sina 1,357 miljarder invånare endast haft en författare av världsklass (Mo Yan), och en som gått i exil och därmed hamnat på Frankrikes lista (Gao Xingjian). Likaså har Indien med 1,252 miljarder potentiella skribenter endast skakat fram en pristagare, och det var 1913 (Tagore). Sverige däremot, med sina knappt 9,6 miljoner, har inte mindre än åtta pristagare och är därigenom världens fjärde största författarnation tillsammans med Tyskland! Att priset delas ut i Sverige av Svenska Akademien och att sex av de åtta pristagarna antingen satt i, hade suttit i eller skulle komma att sitta i Svenska Akademien har naturligtvis ingenting med saken att göra då Svenska Akademien inte tar sådana hänsyn.

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 17.06.01

Och så ett cirkeldiagram för att göra riktigt tydligt hur duktiga vi är:

Lander 0

Pris per nation #2

Om någon skulle känna ett styng av besvikelse över att vi inte varit en stormakt sedan 1718 kan man alltid trösta sig med att när det gäller att skriva böcker är vi i alla fall fortfarande, nästan, bäst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Follow Litteraturpristagarna on WordPress.com

Ange din epostadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg.

%d bloggare gillar detta: