Litteraturpristagarna

och deras böcker

P. D. James och infertiliteten

P. D. James The Children of Men (ett avsteg från hennes Dalglieshdeckare) motbevisar antagandet att när du dör dör hela mänskligheten, vad dig beträffar. Det finns en populär föreställning om att eftersom allting kretsar kring dig i ditt eget universum är din död att likställa med mänsklighetens död – allt liv upphör ju, de facto, för dig. Men vi lever aldrig helt och hållet för oss själva, vi lever i hög grad för eftervärlden, om än bara för vad eftervärlden ska tänka om oss (ett vet jag som aldrig dör / dom över död man).

PDJamesObituary27112014

Quietus? Hm…

Det är 2021 och de sista barnen föddes 1995, Omega-generationen. Den yngste människan, vad man vet, har precis dött i ett krogslagsmål i Buenos Aires, 25 år gammal. Vad händer när det inte längre finns några barn eller ungdomar, när mänskligheten (i det här fallet männen) av någon oförklarlig anledning blivit infertil? Några faktiska konsekvenser är: inga dagis, inga skolor (universiteten ägnar sig åt huvudsakligen poänglös vuxenutbildning), ingen bostadsbrist då befolkningen stadigt minskar och det inte längre finns några barnfamiljer, inflyttning till de större städerna då landsbygden och de mindre orterna inte längre omfattas av statsbudgeten, en ständigt åldrande befolkning vilket till dels avhjälps av Quietus, ett slags statssanktionerat kollektivt självmord för den äldre generationen.

Andra konsekvenser är en allmän uppgivenhet: om ca 75 år kommer mänskligheten att ha dött av ålderdom, så varför sätta igång några nya projekt? Varför bygga vägar? Varför renovera hus? Varför ägna sig åt konstnärlig verksamhet? All tillvaro blir en utdragen väntan på den oundvikliga döden och överlevnad är det enda som längre betyder något. Följaktligen avskaffar man regeringen och utser en warden, en sorts upplyst despot som gör livet något så när drägligt för de laglydiga. Kriminella skickas till Isle of Man där de får klara sig bäst de vill. Flyktingar och invandrare får arbeta under slavliknande förhållanden – vi måste ta hand om våra egna först. Självmord uppmuntras för de gamla och sjuka som inte kan ta hand om sig själva.

För vad spelar det för roll, snart är vi alla döda. En fin-de-humanité-ennui som, om ovanstående antagande hade varit korrekt, borde gälla för var och en. Vi ska alla dö om några decennier, so what’s the point? Varför inte bara lägga sig ned och vänta på döden? Eller omvänt, om ovanstående gällt, om vi verkligen trott att mänskligheten upphör med oss och vi ändå finner livet värt att leva så borde detta också gällt de som sannerligen lever i de yttersta av dagar. Men detta verkar inte vara fallet. Jag lever inte bara för mig och jag lever verkligen inte i nuet. Minnena räcker bara så långt, och jag lever huvudsakligen i framtiden. Och om framtiden förvägras mig upphör meningen med livet. Något att fundera över när det just rapporterats att spermieproduktionen minskat med 50% de senaste 40 åren.

Post scriptum

Romanen är från 1992 och Beatles, precis som Abba, hade väl några år kvar innan de skulle bli klassade som genier vars musik kom att få status likvärdig en Beethoven eller en Mozart. Då trodde väl ingen att man fortfarande skulle lyssna på det här om 30 år, vilket föranleder en kommentar, angående en amerikansk frikyrkopredikant som kommit över till the UK för att frälsa massorna, om att ”[s]he has resurrected an old pop song of the Beatles, a group of young Liverpool boys in the 1960’s.” Tack för upplysningen.

IMG_0377

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 12 augusti, 2017 by in Uncategorized and tagged , , .
Follow Litteraturpristagarna on WordPress.com

Ange din epostadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg.

%d bloggare gillar detta: