Litteraturpristagarna

och deras böcker

Margaret Atwood och teokratin

Hur trovärdig är premissen i Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale, att USA skulle förvandlas till en teokrati på några år? Hon har, enligt egen utsago, inte fantiserat ihop några förtryckarmekanismer utan enbart använt sig av sådant som ägt rum någon gång i historien eller på någon plats i världen. Boken skrevs 1985, under Reagan-eran, men är väl minst lika relevant idag, om inte mer.

e2760f72-074e-44be-a314-1aa2c939d279

Now recite that. Three times, after dessert.

Det började med att presidenten sköts och dito kongressen medelst maskingevär. Armén utfärdade undantagstillstånd och det hela skylldes på islamistiska fanatiker:

”That was when they suspended the Constitution. They said it would be temporary. There wasn’t even any rioting in the streets. People stayed home at night, watching television, looking for some direction … Newspapers were censored and some were closed down, for security reasons they said. The roadblocks began to appear, and Identipasses … They said that new elections would be held, but that it would take som time time to prepare for them.”

Detta följer det scenario Naomi Klein beskriver i The Shock Doctrine, där staten väntar ut en omvälvande händelse för att utlysa just undantagstillstånd, vilket sedan bereder väg för marknaden att ta över områden som tidigare tillhört staten. Skillnaden här är att man utnyttjar tillfället att nedmontera det demokratiska samhället och införa en teokrati grundad på kristen evangelism.

Det som först och främst kontrolleras är den kvinnliga sexualiteten och reproduktionen. Idealsamhället är förstås ett idealsamhälle för ett fåtal, de män som befinner sig i en styrande position:

”Better? I say, in a small voice. How can he think this is better?

Better never means better for everyone, he says. It always means worse, for some.”

Element känns igen, från Maos kulturrevolution, från Nazityskland, från Sovjetryssland, från Iran, osv, osv. Naturligtvis skriver man om historien:

”From each, says the slogan, according to her ability; to each according to his needs. We recited that, three times, after dessert. It was from the Bible, or so they said. St Paul again, in Acts.”

Det riskerar att bli ett lapptäcke där man plockat det värsta från de värsta regimerna för att skapa det värsta samhälle världen skådat. Är det ett misstag att ge det en så tydlig historisk bakgrund och anta att skiftet ägt rum under en så kort tidsrymd? Att en typ av diktatur kan förvandlas till en annan (Iran) eller att en minoritet väljs ut som syndabock (Tyskland) är en sak, men skulle USA kunna bli Iran upphöjt till två på tio år?

Det sista kapitlet som utspelar sig drygt 200 år senare, under ett historiskt seminarium, och där vi förstår att Gilead (som staten kom att heta) var en historisk parentes och inte längre existerar, riskerar också att göra historien mindre relevant. År 2195 är allt ett minne blott och historikerna försöker lägga pussel för att komma fram till vad det egentligen var som hände. Men det ger också en relief till Offreds historia: hon är bara en av många och en ren slump gör att just hennes berättelse är bevarad. De flestas lidanden pågår i det fördolda och döljs i historiens töcken, glöms bort.

Slutet är vagt, vi får inte veta vad som händer Offred. Men TV-serien kommer få en andra säsong där Atwood kommer vara involverad i manusarbetet så fortsättning lär följa.

IMG_0324

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 6 juli, 2017 by in Uncategorized and tagged , , .
Follow Litteraturpristagarna on WordPress.com

Ange din epostadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg.

%d bloggare gillar detta: