Litteraturpristagarna

och deras böcker

Mark O’Connell och längtan efter det eviga livet

Om det finns ett gemensamt drag hos de olika slagen av transhumanister så är det väl vägran att acceptera att vi måste dö och tron att vi faktiskt kan besegra döden. I To Be a Machine – Adventures Among Cyborgs, Utopians, Hackers, and the Futurusts Solving the Modest Problem of Death betar sig journalisten O’Connell igenom fraktion efter fraktion, beskrivet genom personliga möten. Han bevistar en transhumahistkongress i Piedmont, besöker Alcor Life Extension Foundation i Phoenix, ett cryonic institute där medan man väntar kan bläddra i barnboken Death is Wrong, hänger med cyborger i Pittsburgh, åker med i presidentkandidaten Zoltan Istvans modifierade Blue Bird Wanderlodge (ombyggd att se ut som en likkista), vars enda programpunkt är att lobba för livsförlängande forskning och i förlängningen ett totalt avskaffande av döden.

bB6JKOwy

Being fastened to a dying animal sucks man

Vägran att acceptera döden är i sig intressant och inte så lite problematiskt (Are you a Deathist?). Dessa personer nöjer sig inte med att leva lite längre, eller några hundra år längre – inte ens tusen år är nog. Evigt liv är det enda som räknas. Att ingenting varar för evigt verkar inte vara något som bekymrar dem särskilt, även om en eller två har slagits av tanken att också universum självt har en begränsad livslängd (Entropy sucks, man). Och om överbefolkning inte längre är ett överhängande problem, om man ska tro på Hans Rosling, så kommer det utan tvekan bli det om ingen mer ska dö. (Detta gäller i och för sig endast om vi bevarar vår fysiska form. Ett alternativ är att ladda upp medvetanden på hårddiskar – eller motsvarande – vilka inte behöver ta särskilt mycket fysiskt utrymme i anspråk. Och de behöver inte heller befinna sig på jorden, vilket löser problemet med att vårt solsystem inte har mer ett antal miljarder år kvar innan solen ger upp. Vi kan alltid färdas någon annanstans. Det löser dock inte problemet med universums begränsade livslängd. Entropy sucks, man.)

Det man slås av är den extremt dualistiska synen på människan hos inte minst cyborgerna i Pittsburgh som inte kan vänta på att få shuffle off this mortal coil och bli robotar. De jämför sig med transpersoner som upplever sig fångade i fel kropp, men på ett än mer fundamentalt plan: de är fångade i en kropp, ett bräckligt kärl vars nedbrytningsprocess startar i det ögonblick vi föds. Fastened to a dying animal är vårt öde. Men tanken förutsätter en själ i en kropp, en själ som kan överföras till en artificiell kropp eller ett digitalt lagringsutrymme. Den förutsätter att medvetandet är den tänkande substansen som är frikopplad från den utsträckta substansen, en föreställning som ingen tar på särskilt stort allvar idag, men som är en grundförutsättning för rörelsens raison d’être: vi måste kasta av oss våra kroppar.

Mycket djupare än så går inte deras resonemang. Forskningen kommer lösa dödens gåta (fuck cancerforskning. Det är döden som är det riktiga problemet), eller åtminstone ge oss datorer att ladda upp våra medvetanden på. Om nu inte singulariteten leder till att AI tar över och utrotar mänskligheten, vilket Hawking, Musk et al ser som det stora hotet (fuck dödsforskning. Och klimathot. Det är robotarna som är det riktiga problemet). Men då framtiden är notoriskt svår att förutsäga riskerar de att likt forna tiders domedagsprofeter och ockultister förvandlas till en historisk fotnot om, som O’Connell påpekar, ”the situation of our species might change so totally in the decades and centuries to come that it would no longer be necessary to speak of a merger of humans and technology – that it might, in other words, no longer make sense to speak as though such a distinction existed.”

fullsizeoutput_4a6

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 30 april, 2017 by in Uncategorized and tagged , , , .
Follow Litteraturpristagarna on WordPress.com

Ange din epostadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg.

%d bloggare gillar detta: