Litteraturpristagarna

och deras böcker

Wyl Menmuir och problemet med debutanter

The Many, en debutroman som ingen brydde sig om att recensera men som till allas häpnad hamnade på förra årets The Man Booker Prize longlist. Men de enda recensioner, förutom bokbloggar, som dök upp, också efter annonseringen, är från Guardian, FT och Sunday Times. Och de är mer eller mindre samstämmiga: en lovande debut, lite tafflig på sina ställen, riskerar att hamna i Wicker Man-country, tar sig själv på lite för stort allvar, men på det stora hela ganska ok. Så, varför inte läsa den? Here’s why.

Wylheadshot1

Nej, om man skulle ta och skriva en bok. Hur svårt kan det vara?

Skriven av en 36-årig debutant som vill för mycket på 140 sidor. Den gamla klyschan med en storstadsbo som hamnar i ett litet landsbygdssamhälle där alla beter sig misstänksamt, outgrundligt, där det finns hemligheter som inte får komma upp till ytan. En bok som ska handla om sorg (som på något sätt ska löpa parallellt med Straw Dog-temat) men som aldrig når fram, mest för att den också vill avsluta med en oväntad twist samtidigt som författaren verkar medveten om att en dylik twist riskerar att landa boken i något slags sensationalism som gör sorgetemat mindre relevant. På samma gång vill han att den ska vara gotisk på ett modernt sätt där en känsla av uncanniness ska färga av sig inte bara på det gamla huset utan även på containerskeppen, city slicker-uppköparna av den kontaminerade fisken och kvinnan i den grå dräkten som man aldrig blir klok på. Och alla dessa drömmar som ska återges utan att det fyller någon som helst funktion  – drömmar fyller aldrig någon som helst funktion. Och att gång på gång försöka lura läsaren genom att antyda något som sedan visar sig vara något annat. Och den halvhjärtade ambitionen att skriva en eco-thriller, också, on top of everything else.

KISS, som Seinfeld sa: Keep It Simple, Stupid. Det här var för mycket på för lite utrymme av en för oerfaren författare som fick sina 15 minutes of fame men som inte tog sig vidare till den korta listan.

IMG_0250

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 23 april, 2017 by in Uncategorized and tagged , , .
Follow Litteraturpristagarna on WordPress.com

Ange din epostadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg.

%d bloggare gillar detta: