Litteraturpristagarna

och deras böcker

1991 Gordimer – An African Primer

Som politisk aktivist och politiskt aktiv författare ligger A Sport of Nature (eller Hillela på svenska) nära Nadine Gordimers egna erfarenheter. Åtminstone på ett plan: den sydafrikanska (och afrikanska) nutidshistorien har hon total koll på och romanen har också kallats ”a primer on African politics”. Bättre introduktion till det postkoloniala 1900-talsafrika i allmänhet och Sydafrika i synnerhet är svår att hitta, och som dessutom använder kunskapen för att skapa stor litteratur och en oupphört fängslande berättelse.

Det är ju en berättelse, det är fiktion och även om huvudpersonen Hillela är en vit sydafrikan i samma ålder som Gordimer är hon samtidigt något slags Forest Gump, fast med intelligens. Fosterbarn och med ganska mager utbildning äger hon social kompetens och street smarthet på ett sätt som gör att hon kan göra sig hemmastadd i alla miljöer. Hon rör sig mellan det vita Sydafrika, Sovjetunionen, London, USA, afrikanska flyktingläger, hippiestränder och gerillakrigare och är lika bekväm var hon än hamnar. Från en bortskämd tonåring till hjälparbetare till politisk aktivist till den (fiktive) svarte sydafrikanske presidentens hustru – den livsresan hade prövat föreställningsförmågan om inte kompositionen varit så skicklig. Inga detaljer förefaller osannolika även om helheten beggars belief. Det är ingen lätt bok. Det är ingen ’good read’ eller ’beach book’. Den kräver uppmärksamhet av läsaren, men den är värd besväret. Det är en roman som andra romaner strävar efter att vara.

nadine_gordimer_2010

Vet du vem Mark Levengood är?

Jag minns ett radioinslag hösten -91 där Mark Levengood gick runt med en mikrofon och frågade folk på gatan, ”Vet du vem Nadine Gordimer är?” med betoning på -din och -mer. Och det visste förstås ingen. Det var ett par decennier, 70–90-tal, där det alltid skulle göras stor sak av att Akademien återigen belönat en författare som vanligt folk inte hört talas om. 1978 var det Singer som mannen på gatan skulle ha åsikter om och nu var det Gordimer. Snarare än att beklaga valet av okända författare kan man väl beklaga faktumet att folk inte läser annat än deckare. Och Gordimer är en författare som borde läsas. Intelligent, viktig, genialisk, med fullständig kontroll över produktionsmedlen (i överförd bemärkelse) blir det en Epstein (se programförklaring) och rätt bok vann 1991.

img_0032

Bästa meningen: ”They were educating themselves for their world in Southern Africa in the way the school helplessly abetted, teaching them at morning prayers to love thy neighbour as thyself before they sat down for the day in classrooms where only white children were admitted.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 9 september, 2016 by in Sydafrika and tagged , , , .
Follow Litteraturpristagarna on WordPress.com

Ange din epostadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg.

%d bloggare gillar detta: