Litteraturpristagarna

och deras böcker

1979 Elytis – the deep violet salt of the vulva

Det börjar bra. Det enda stadsbiblioteket kan hysta fram med Odysseus Elytis namn på är Mikis Theodorakis insjungningar av några av hans dikter … Men det visar sig vara en blessing in disguise. UB stoltserar med en engelsk 90-talsöversättning av hans samlade verk. Den sista samlingen, West of Sorrow, är kortast så jag slår upp den och läser: ”These poems were written in the summer of 1995 in Porto Rafti, Attica”. Men … jag går till ”Chronology of the Life of Odysseus Elytis”. Jo. Han dog –96. En samtida poet! En som inte peakade samtidigt som Gustav V höll sitt borggårdstal eller publicerade sina sista geriatriska dikter någon gång när Palme var bostadsminister. Jag får ta tillbaka ironin. Det börjar faktiskt bra.

Odysseas_Elytis_1974

 A terrible portrait of me

Nu har vi kommit till nobelprisen som delades ut efter att Litteraturens världshistoria trycktes. Singer nämns inte. Elytis, påpekas i en bisats i en längre text om Seferis, slog igenom i mitten av 30-talet. Men det är värt mer än en bisats. Elytis har liknats vid Eliot, vid Rilke, vid Yeats. Född 1911 på Kreta, i en familj som härstammar från Lesbos, flyttade de senare till Aten. Publicerade sig första gången 1935 med hjälp av vännen Seferis. Deltog i WWII och blev efter kriget programdirektör för grekiska radion. Gick i exil i Paris under militärjuntan, flyttade sedan tillbaka och dog i Aten 1996.

Axion Esti (Worthy It Is) publicerades 1959 och tar delvis upp andra världskriget. Den har liknats vid The Waste Land och är indelad i tre delar. Den första, ”The Genesis”, berör Eros skapande av världen och poetens kreativa makt.

– What is good? What is evil?

– A point A point

and on it you balance and exist

and beyond it trepidation and darkness

and behind it the grinding teeth of angels

– A point A point

and on it you can infinitely proceed

or else nothing else exists anymore

And the Scales that, as I spread my arms, seemed

to weigh light against instinct, were

THIS

the world the small the great!

Den andra delen, ”The Passion”, är i sig indelad i tre delar: lidandet, bemötandet och övervinnandet av inre och yttre ondska, med världskriget och det efterföljande inbördeskriget som klangbotten.

They weighed my joy and found it wanting, they said,

and crushed it underfoot like an insect.

They crushed my joy underfoot and shut it in stone

and in the end they left me the stone,

a terrible portrait of me.

Den tredje och sista delen, ”The Gloria”, är också den tredelad och symboliserar den slutgiltiga segern över lidandet. Den glorifierar the Girl-nymph, tillika hyllar den blommorna (!) vilket ”leads naturally to a lovely litany of girls”. Of course it does.

The bit of blouse the wind wears out

the grassy down along the shin

and the deep violet salt of the vulva

and the cold water of the Full Moon

Det var just Axion Esti som Theodorakis tonsatte med den äran. En tysk version av hela verket finns på youtube med kass kvalitet, men lyssna på Yannis Kotsiras i en inspelning från 2002:

Det är ingen lätt poesi, och en notapparat lika omfattande som den man kan få om man läser just The Waste Land hade underlättat, men det är bra. Det är en Gaius (se programförklaring) men trots det borde Italo Calvino fått 1979 års nobelpris i litteratur.

IMG_1516

Bästa meningen: ”And the birds got angry at us, thinking we paid no attention to their words – or because we had perhaps made creation ugly for no reason.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 17 juli, 2016 by in Grekland and tagged , , , , .
Follow Litteraturpristagarna on WordPress.com

Ange din epostadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg.

%d bloggare gillar detta: