Litteraturpristagarna

och deras böcker

1972 Böll – bäst i väst

Här kommer den första efterkrigstysken – och som det måste ha grämt Günter Grass att kompisen Heinrich Böll fick nobelpriset, hans nobelpris, redan 1972, nästan 30 år innan han själv fick skaka hand med kungen.

Född under första världskriget, småborgerligt hem, katolskt, antinazistiskt. Vid andra världskrigets inbrott börjar han studera, skriver sin första roman och inkallas till krigstjänst. Vid krigsslutet hamnar han i amerikansk fångenskap men friges samma år. Sen tar karriären fart.

För att börja från slutet: Bölls 70- och 80-tal är vänsterprofilens. Ordförande för PEN-klubben, uppmaning till ett mänskligare bemötande av RAF-medlemmarna, kampen mot Springerpressen (manifesterat i Katarina Blums förlorade heder) kampanjen för vietnamesiska båtflyktingar, stödet till fredsrörelsen och ockupationen av raketbasen Mutlangen 1983. Den unga generationens ledstjärna, han som man alltid kan lita på dyker upp när ett antikrigsmöte ska hållas, när en atombomb ska protesteras mot.

Innan dess hade han emellertid profilerat sig som efterkrigstidens samvete, en företrädare för ”ruinlitteraturen” som inte vill glömma och inte vill bidra till att stryka ett streck över det förflutna utan istället göra upp med det nyss skedda. Till dessa 50- och 60-talsverk hör ju bland annat Var var du, Adam?, Lidande Eros, Biljard klockan halv tio och En clowns åsikter. (Och förstås Doktor Murkes samlade tystnad som varje brådmogen gymnasist måste läsa.)

Heinrich Böll (1983)

Tråkig och tråkig. Det beror ju på hur man ser på det.

Biljard klockan halv tio från 1959 är Bölls modernistiska romanansats, en inre monolog – eller snarare flera personers inre monologer – som utspelar sig under en dag, den 6 september 1958. I centrum står farfadern, arkitekten, som fyller 80 och hans son, också arkitekt, men en skrivbordsprodukt medan den gamle är den som går omkring på bygget med murbruk på kostymbyxorna. Linjen som går genom boken är klostret Sankt Anton som farfadern byggde 1908, som sonen sprängde vid krigsslutet -45 och som sonsonen nu har fått i uppdrag att återuppbygga.

Den hoppar mellan nutid och dåtid, med stort fokus på tiden före kriget, på skiljelinjen mellan de som accepterade buffelns sakrament, de fascistiskt anstrukna, och de andra, lammen. Den gör tydligt att ingen utrensning eller förnyelse har skett efter kriget, de forna bödlarna och medlöparna sitter kvar i samhällstoppen men nu under demokratiska förtecken:

”Apropå det, lever Wakiera fortfarande?”

”Javisst, han är bara femtioåtta år. Han tillhör dem som ingenting lärt, jag förstår att det låter underligt från min mun.”

”Menar du alltså att det finns tyskar som ingenting lärt?”

”Ja, han lever kvar i sina traditioner från 1935.”

”Hindenburg och allt det där? Trohet, ära, plikt …”

”Just det ja! Hindenburg är lösenordet för honom.”

”Och för dig?”

Nettlinger såg upp från sin tallrik och hejdade sig med en just avskuren köttbit på gaffeln.

”Om du bara kunde förstå mig!” sade han. ”Jag är demokrat, övertygad demokrat.”

Men hur bra är den? Böll är ju lite småtråkig. Korrekt, förvisso: man behöver aldrig oroa sig för att han som Grass ska visa sig ha varit medlem i waffen-SS. (En tysk dokumentär om honom är följaktligen betitlad ”Besten im Westen” …) Och viktig. Viktiga författare är ju sådana man pliktskyldigast vet att man bör läsa och ständigt har dåligt samvete för att man inte läst. Böll är väl en sådan. En Gaius (se programförklaring) men Hannah Arendt borde ha fått nobelpriset istället.

IMG_1462

Bästa meningen: ”Det kommer att regna telegrafiska rumsbeställningar.”

Post scriptum

För den bekväme: 1965 gjorde Jean-Marie Straub en filmversion av boken, Nicht versöhnt, eller Not reconciled. Finns på youtube.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 juni, 2016 by in Tyskland and tagged , , , , , .
Follow Litteraturpristagarna on WordPress.com

Ange din epostadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg.

%d bloggare gillar detta: